W Polsce roślina ta jest traktowana jak chwast i niedoceniona. Na świecie zaś, od wieków-Bylica to ziele lecznicze, przyprawowe i magiczne, wywodzące się z gatunku roślin astrowatych.
Bylica jest półkrzewem i rośnie na suchych, kamienistych glebach. Spotkasz ją na opuszczonych budowach, przydrożnych drogach i wielu innych miejscach. Ziele najlepiej pozyskiwać na czystych terenach z dala od miasta. Bylica kwitnie przeważnie do września. W naszym kraju występuje około 15 gatunków tej rośliny. Najpopularniejszą odmianą jest bylica pospolita (artemisia vulgaris), ale stosowane są też inne gatunki, które różnią się mocą i nieco właściwościami: bylica piołun, bylica roczna lub bylica boże drzewko. Roślina osiąga wysokość maksymalnie do 1,5 metra, ma pierzaste listki, a pod koniec lata zakwita (żółtozielone koszyczki kwiatowe). Dawniej wierzono, że roślina odpędza złe moce, dlatego okadzano nią domostwa. Jako jedyna przetrwała wybuch elektrowni atomowej w Czarnobylu. Rzymscy żołnierze podczas długich wędrówek wsadzali ziele do butów, by chroniło stopy. Świadczy to o wielkiej mocy bylicy.
W jakich schorzeniach pomaga? Przede wszystkim na dolegliwości układu pokarmowego. Bylica jest zielem o gorzkim smaku, dlatego wspomaga wytwarzanie soku żołądkowego i jelitowego. Wspomaga procesy trawienne, pobudza apetyt, wspiera pracę wątroby, pęcherzyka żółciowego. Działa przeciwzapalnie.
Tonikiem z bylicy można przemywać rany, skórę z trądzikiem, a także płukać usta. Bylica określana także pańskim zielem, doskonale pomaga paniom w łagodzeniu dolegliwości związanych z miesiączką (napięcie, bóle, działa rozkurczowo). Napar z niej może wywołać opóźnioną w wyniku stresu miesiączkę. Ziele działa uspokajająco i łagodzi stany napięcia emocjonalnego Zalecane także w bezsenności. Warto wtedy spożywać nalewkę z bylicy lub wziąć odprężającą kąpiel z dodatkiem olejków eterycznych. Bylica piołun jest silniejsza w działaniu, dlatego swe zastosowanie odnalazła w walce z pasożytami m.in. glistą ludzką oraz wszawicą.
Sklepy zielarskie oferują herbatki z bylicy, mieszanki ziół, krople oraz nalewki. Bylicy nie mogą spożywać kobiety w ciąży, karmiące piersią oraz alergicy.