Oliwa z oliwek to jeden z najzdrowszych produktów w naszej kuchni, który śmiało można włączać do swojej diety każdego dnia. Należy jedynie przestrzegać dwóch reguł: wybierać te najwyższej jakości, oznaczone na etykiecie napisem „extra virgin” gwarantujące wysoką zawartość kwasów tłuszczowych nienasyconych, niską kwasowość i doskonały smak, a także unikać smażenia potraw na oliwach z pierwszego tłoczenia. Jak wybrać spośród górnej półki najlepszy dla siebie produkt?
Dlaczego warto postawić na extra virgin?
Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia charakteryzuje się brakiem jakichkolwiek dodatków chemicznych. Proces jej produkcji jest trudny i czasochłonny, ponieważ nie używa się do niego rafinacji w wysokiej temperaturze, ani rozpuszczania surowca. Jednak na to, co najlepsze zdecydowanie warto poczekać – oliwa extra virgin uzyskana w ten sposób charakteryzuje się najlepszym smakiem i walorami odżywczymi. Jest pełna cennych witamin, przeciwutleniaczy oraz kwasów tłuszczowych nienasyconych w idealnych proporcjach omega-3 i omega-6 względem siebie. Takie oliwy są bardzo nietrwałe – wymagają przechowywania w szczelnych butelkach z ciemnego szkła, w chłodnym pomieszczeniu i zużycia w krótkim czasie po otwarciu, a także używania wyłącznie do potraw na zimno – sałatek czy kanapek. Dbałość o tę jakość pozwoli Ci delektować się najlepszym smakiem oraz mnóstwem wartości odżywczych istotnych dla Twojego zdrowia, pełnej witalności, a także urody.
Jaki rodzaj oliwy extra virgin wybrać?
Wśród produktów z napisem extra virgin znaleźć możesz na przykład oliwę z greckich, włoskich czy hiszpańskich oliwek. Wśród nich są produkty pozyskiwane z różnych odmian tych owoców, a nawet różnych stadium ich dojrzałości! Na przykład hiszpańska oliwa z oliwek Picual z wczesnych zbiorów ma bardzo niską kwasowość, jest dość pikantna i wyróżnia się lekką goryczką. Możesz też wybrać odmiany z późniejszych zbiorów, o intensywnym smaku i aromacie, jednak łagodniejsze i mniej gorzkie. Skąd wiedzieć, która odmiana oliwy najbardziej będzie Ci odpowiadała pod względem smaku? Jeśli lubisz produkty pikantne, wyraziste, kieruj się opisami poszczególnych gatunków sugerującymi właśnie te doznania, a jeśli nie – wybieraj warianty opisywane jako łagodne, pozyskiwane z dojrzałych w pełnym południowym słońcu owoców.
Zasmakuj w różnych gatunkach
Najwyższej jakości oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia może być też wzbogacona aromatami, na przykład czosnku lub chilli. Od Twoich indywidualnych preferencji będzie zależało, którą wybierzesz! Jeśli masz duże wątpliwości, możesz wybrać też alternatywną wersję – zestaw oliw butelkowanych po 100 ml, pozwalających na szybkie zużycie każdego rodzaju, i tym samym wykorzystanie oliwy w pełni zanim zjełczeje. Takie zestawy degustacyjne są idealne dla osób, które pragną zaprzyjaźnić się z wysokogatunkową oliwą, a nie wiedzą, czym kierować się podczas jej wyboru w sklepie online, bez możliwości spróbowania każdej z nich. Specjaliści zachęcają, by odłożyć na bok swoje uprzedzenia, na przykład dotyczące stopnia goryczy czy pikantności, i po prostu spróbować różnych rodzajów oliwy, by dopiero wtedy dokonać subiektywnej oceny i najlepszego zakupu!